Grypa jelitowa, czyli fakty i mity na jej temat

Grypa jelitowa nieodłącznie kojarzy nam się z dwoma objawami: biegunką i wymiotami. Czy jednak naprawdę jest ona grypą, jak mogłaby wskazywać nazwa?

Grypa, która nie jest grypą

Choć potocznie chorobę tę nazywamy grypą jelitową bądź żołądkową, to z grypą ma tyle wspólnego, że za jej wywołanie również odpowiadają wirusy i że przenosi się drogą kropelkową. Wirusowe zakażenie układu pokarmowego, czyli tak zwana „jelitówka”, może zdarzyć się każdemu. Za jej wywołanie odpowiedzialne są najczęściej rotawirusy, rzadziej zaś norowirusy bądź adenwirusy. Zarazić się można poprzez kontakt z osobą chorą, nawet jeżeli nie wykazuje ona objawów choroby, a tylko jest zakażona. Choroba bowiem jest zakaźna zarówno przed wystąpieniem pierwszych objawów, jak i do kilku dni po nich. Zarazić się można także drogą pokarmową, na przykład jedząc nieumyte owoce, które dotykane były przez osobę chorą.

Objawy choroby

Najbardziej charakterystycznymi objawami wirusowego zapalenia układu pokarmowego są biegunka oraz wymioty. Oprócz nich pojawia się gorączka, ogólne osłabienie organizmu i ból brzucha. Grypa jelitowa jest nieprzyjemna, ale zwykle trwa maksymalnie dwa lub trzy dni. Jeżeli objawy się przedłużają, to należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ istnieje ryzyko odwodnienia się organizmu. W przypadku wystąpienia wymiotów i biegunki u małych dzieci warto wybrać się do pediatry jak najszybciej, gdyż zagrożenie odwonieniem jest większe niż u osób dorosłych. Dzieci zwykle gorzej przechodzą zakażenie rotawirusowe i choroba może skończyć się dla nich hospitalizacją.

Leczenie grypy jelitowej

W leczeniu grypy jelitowej zwykle stosuje się leki łagodzące jej objawy i nie dopuszcza do odwodnienia. Pomocne będą leki zawierające loperamid. Oba środki łagodzą objawy biegunki. Zalecane jest także uzupełnianie elektrolitów i stosowanie probiotyków. Choć chory nie ma apetytu, to zalecone jest spożywanie potraw o działaniu zapierającym i nie podrażniającym żołądka, na przykład ryżu, gotowanej marchewki, sucharków, kleiku ryżowego czy gotowanego kurczaka. Bardzo ważne jest nawodnienie organizmu, więc należy dużo pić, uważając jednak by nie pić naraz za dużo. Najlepsza będzie słaba czarna herbata bądź woda mineralna o temperaturze pokojowej, wypijana małymi łykami. Unikać należy napojów, które mogą podrażnić żołądek, na przykład soków owocowych oraz napojów gazowanych. W leczeniu grypy żołądkowej zalecany jest odpoczynek, a także zwiększenie dbałości o higienę, aby uniknąć zarażania.
Aby uniknąć wirusów, odpowiedzialnych za grypę jelitową, należy pamiętać o częstym myciu rąk, zwłaszcza po korzystaniu z publicznych toalet. Sezon zachorowań przypada od grudnia do kwietnia, więc w tym samym czasie, kiedy i sezon zachorowań na grypę.