Strona
główna

Jak leczyć grypę żołądkową?

Grypa żołądkowa, znana także jako grypa jelitowa lub jelitówka, to infekcja układu pokarmowego wywołana przez wirusy z rodzaju rotawirusów, norowirusów lub adenowirusów.

Objawy grypy żołądkowej

Charakterystycznymi dla grypy żołądkowej objawami są wodnista biegunka i wymioty, choć te ostatnie nie zawsze występują. Grypie żołądkowej przeważnie towarzyszy gorączka, często osłabienie, bóle brzucha i spadek apetytu. Szybko prowadzi też do odwodnienia.

Leczenie grypy żołądkowej

Niestety, nie istnieje sposób na leczenie zakażeń wirusowych tego typu – leczenie grypy żołądkowej opiera się na zwalczaniu jej objawów.

Biegunki i wymioty prowadzą do utraty wody oraz ważnych dla zdrowia mikroelementów, m.in. sodu, potasu, wapnia i magnezu. Z tego powodu bardzo istotnym elementem leczenia objawów grypy żołądkowej jest właściwe nawadnianie organizmu, to znaczy picie dużej ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej z dodatkiem elektrolitów. Na rynku dostępne są preparaty zawierające zestaw najważniejszych elektrolitów, które wspierają regenerację organizmu.

Pomocne mogą być także jogurty lub probiotyki, które odbudują zachwianą przez biegunkę mikroflorę bakteryjną jelit.

Wycieńczony grypą żołądkową organizm należy wzmacniać mimo spadku lub braku apetytu. Wskazane są m.in. ryż, gotowane ziemniaki, gotowana marchew, banany, sucharki i kasza manna.

W leczeniu biegunki wywołanej przez grypę żołądkową warto przyjmować te leki, które uspokoją perystaltykę jelit i przyspieszą wchłanianie wody z jelita, poprawiając tym samym konsystencję stolca i ograniczając konieczność natychmiastowego wypróżnienia.

Czytaj więcej: