Strona
główna

Dlaczego po jedzeniu może się pojawić biegunka?

Częstą przyczyną biegunki po jedzeniu jest skażenie wody lub żywności patogenami wywołującymi zatrucie pokarmowe. Do czynników ryzyka należy także nieodpowiednia higiena, a także niektóre przewlekłe dolegliwości układu pokarmowego.

Zakażenie żywności norowirusami

Norowirusy są odpowiedzialne za masowe zachorowania, ponieważ rozprzestrzeniają się wyjątkowo łatwo (do zarażenia wystarczy ich 1000 razy mniej niż w przypadku zwykłej grypy). Skażenie żywności norowirusami najczęściej dotyczy mrożonych oraz świeżych warzyw i owoców. Powodem jest niepoddanie ich obróbce cieplnej, która eliminuje wirusy i inne patogeny. Do zakażenia żywności może dojść podczas zbiorów, skupu lub produkcji, jeżeli osoba zajmująca się którąkolwiek z tych czynności niewystarczająco dba o higienę, lub jeżeli podlewanie albo mycie warzyw i owoców jest nieodpowiedniej jakości. Źródłem zakażenia mogą być także owoce morza, na których norowirusy często się rozwijają, szczególnie jeśli nie zostaną niepoddane wystarczającej obróbce cieplnej (np. ostrygi). Po spożyciu skażonego jedzenia może dojść do zatrucia układu pokarmowego, którego głównym objawem jest biegunka.

Brak odpowiedniej higieny – biegunka bakteryjna

Choć najczęstszą przyczyną biegunki u dorosłych jest zakażenie norowirusami (u dzieci – rotawirusami), należy pamiętać, że niektóre bakterie również mogą wywoływać biegunkę. Podstawą zapobiegania biegunkom bakteryjnym jest właściwa higiena:

Biegunka po wypiciu mleka – nietolerancja laktozy?

Biegunka, wymioty, wzdęcia i bóle brzucha po wypiciu mleka – te wszystkie dolegliwości mogą być spowodowane nietolerancją laktozy. Charakteryzuje się ona niedostatecznym wydzielaniem przez jelito laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę (cukier występujący w mleku). Nietolerancję laktozy można zdiagnozować przy użyciu specjalnego testu – jeżeli obserwujesz nadwrażliwość swojego układu pokarmowego po spożyciu produktów mlecznych, skontaktuj się z lekarzem.

Nietolerancja glutenu – celiakia

Celiakia to choroba immunologiczna, charakteryzująca się nadwrażliwością organizmu na gluten – białko występujące w zbożach (pszenica, jęczmień, owies, żyto). Jednym z objawów celiakii może być biegunka, choć zespół objawów jest szerszy. Dlatego jeżeli zaburzenia układu pokarmowego pojawiają się po spożyciu produktów zbożowych i mącznych, skonsultuj się z lekarzem.

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita wrażliwego to przewlekła choroba układu pokarmowego, podczas której dochodzi, między innymi, do zaburzenia rytmu wypróżnień. Zamiennie pojawiają się biegunki i zaparcia. Jest to bardzo złożona dolegliwość, która manifestuje się także innymi objawami, w tym bólami brzucha, głowy i pleców, sennością, uczuciem pełności, wzdęciami, nieprzyjemnym smakiem w ustach, u kobiet niekiedy zaburzeniem miesiączkowania.

Jedzenie w pośpiechu powoduje nagromadzenie treści pokarmowej, którą nadwrażliwym jelitom trudno jest przetrawić. W efekcie dochodzi do wzdęć, bólu brzucha oraz biegunki.

Nadmiar błonnika w diecie

Choć niezbędny w diecie, błonnik w zbyt dużej ilości może skutkować naprzemiennym występowaniem biegunki i zaparć. Dlatego należy go dawkować z rozsądkiem – przy diecie naturalnie bogatej w błonnik ryzykowne może być dodatkowe stosowanie suplementu diety z błonnikiem.

Pamiętaj, że na wszelkie pytania odnośnie Twojego stanu zdrowia najlepiej odpowie lekarz. Jeżeli obserwujesz niepokojące Cię objawy, skonsultuj się ze specjalistą, który postawi właściwą diagnozę i wskaże odpowiednie leczenie.

Czytaj więcej: